I.S.U. Sibiu

Cautare in site

 

Vremea in Sibiu

Meteo in Sibiu
Hoteluri Sibiu

DIN ACTIVITATEA SERVICIULUI MOBIL DE URGENTA PENTRU REANIMARE SI DESCARCERARE S.M.U.R.D.

SMURD Serviciul mobil de urgenta pentru reanimare si descarcerare si-a inceput activitatea la 1 decembrie 1993, in urma unei hotarari a Consiliului Judetean Sibiu, sub denumirea de Serviciul Mobil de Urgenta pentru Reanimare si Descarcerare SMURD.

La realizarea serviciului, la acea data si-au adus aportul urmatoarele institutii: Grupul de Pompieri Sibiu, Prefectura Sibiu, Consiliul Judetean, Directia Sanitara, Spitalul Judetean, Spitalul Militar, Romtelecom, Facultatea de Medicina Sibiu si Spitalul Clinic Judetean Mures, prin Clinica de ATI, la initiativa si cu sprijinul dr. Raed Arafat, toate avand un singur scop, asistenta medicala de urgenta in prespital.

smurd

Pentru inceput, serviciul a functionat in sistem experimental, avand un caracter umanitar, nepatrimonial si nonprofit si fara personalitate juridica, organizat distinct de Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu pe principii bugetare si de voluntariat profesional si institutional. Sediul statiei a fost stabilit in cadrul Grupului de Pompieri Cpt. Dumitru Croitoru al judetului Sibiu.

Obiectivul principal l-a constituit asigurarea unei asistente medicale prompte in urgentele medico-chirurgicale vitale si in situatiile de catastrofa, avand ca obiect de activitate, asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca, in colaborare cu Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu, intervenind la urmatoarele tipuri de cazuri: incendii, explozii, arsuri, avarii tehnologice si chimice, intoxicatii cu produsi de ardere, gaze sau substante toxice, accidente (de munca, feroviare, aeriene, rutiere sau casnice), incarcerari in spatiu limitat, caderi de la inaltime electrocutari, taierea sau ruperea unor segmente anatomice, inec, strangulari, urgente cardiovasculare si neurologice majore etc.

smurd

La nivel national, Ministerul Administratiei si Internelor a dezvoltat activitatea acestor servicii, SMURD existand in acest moment in mai multe judete ale tarii, statuand modul de organizare si functionare a acestora printr-o serie de protocoale incheiate cu Ministerul Sanatatii si Familiei.

Pentru eficientizarea activitatii SMURD Sibiu, Grupul de Pompieri a incheiat un protocol in aprilie 2004 cu Spitalul Clinic Judetean Sibiu, prin care subordoneaza din punct de vedere medical SMURD sectiei UPU (Unitate de Primiri Urgente), cu beneficii de ambele parti, medicii din cadrul UPU si ATI asigurand garda permanenta, iar sectia UPU furnizand materialele sanitare necesare activitatii. In acelasi timp, grupul de pompieri pune la dispozitie: autospeciale sanitare si intretinerea lor, personal calificat in activitatea medicala si de descarcerare, spatii de cazare pentru ambulanta si personal.

smurd

Mentionam, aici aportul deosebit adus de voluntarii din cadrul Facultatii de Medicina Sibiu care asigura garda de personal paramedical. In decursul anilor peste 200 de studenti au iesit la interventii pe autospecialele SMURD, multi dintre ei astazi avand o experienta importanta in practicarea medicinii prespitalicesti.

Ca urmare a intensificarii vietii sociale in ultimii ani, a cresterii explozive a parcului auto, o buna parte din activitatea SMURD se desfasoara la accidentele majore rutiere. In acest sens, grupul de pompieri a fost dotat din anul 2003 cu o autospeciala de interventie la descarcerari, fiind incadrata cu personal calificat, care desfasoara o activitate de pregatire continua. Ministerul Administratie si Internelor intentioneaza in urmatoarea perioada de timp sa instruiasca in centrele sale de pregatire personalul operativ din cadrul inspectoratelor judetene de urgenta in activitatea medicala de urgenta prespitaliceasca, astfel incat fiecare categorie de personal care intra in contact cu oamenii la diferite interventii sa poata sa acorde un prim ajutor medical de baza.

smurd

In perspectiva, SMURD Sibiu intentioneaza sa treaca la schimbarea parcului auto in sensul achizitionarii unei ambulante moderne, pentru a putea face fata noilor solicitari, din pacate, tot mai multe si mai complexe. Asteptam in acest sens sprijinul si atentia autoritatilor publice locale, a agentilor economici, precum si a tuturor celor interesati, in vederea colectarii de fonduri pentru ca SMURD Sibiu sa fie in masura a-si indeplini misiunile de salvare a vietii cetatenilor judetului.

Din luna septembrie 2004 in cadrul SMURD Targu Mures functioneaza un elicopter medical de urgenta, care in caz de nevoie poate fi solicitat de SMURD Sibiu pentru asistare si transportul victimelor in stare grava in centre medicale universitare.

smurd

Incurajam in continuare colaborarea si sprijinul manifestat de celelalte institutii cu rol in buna functionare a serviciului: Spitalul Clinic Judetean Sibiu, Directia de Sanatate Publica, Statia de Ambulanta Judeteana Sibiu, Facultatea de Medicina Sibiu, Spitalul Militar de Urgenta Sibiu, Salvamont, Politia Rutiera si nu in ultimul rand SMURD Tg. Mures.